Som de aller fleste hadde jeg en helt vanlig kontorjobb. Hverdagen gikk med til møter og jobbing foran PC, og alt foregikk selvfølgelig innendørs. Planen var aldri å jobbe inne, det ble bare slik. Jeg tror mange arbeidsmessig ender i en situasjon de egentlig ikke helt hadde planlagt.

Etter 4 år med innendørs kontorjobb bestemte jeg meg for at tiden var inne til å prøve noe annet. Jeg hadde en ide om at jeg hadde lyst til å jobbe i skogen, jobbe med trær, ha variasjon i hverdagen og drive med fysisk arbeid. Jeg hadde ingen bakgrunn innen skogsarbeid, ingen kvalifikasjoner, men jeg visste at jeg trivdes bedre i skog og mark enn inne.

Det var ikke den enkleste avgjørelsen å ta; å gå fra trygg, fast inntekt til en ukjent tilværelse – med to barn og standard middelklasse-lånepakke. Men jeg visste at om jeg ikke forsøkte, ville jeg angre når jeg var blitt for gammel og fortsatt mistrivdes inne på et eller annet kontor.

Jeg var heldig; jeg kjente en del folk som eide skog. I 1 år jobbet jeg gratis, tok strøjobber, felte små og store trær for venner eller naboen til bekjente. Alt for å bygge erfaring. Jeg tok motorsagkurs gjennom Skogkurs. Dette kurset var særdeles nyttig, fordi det ga innføring i basiskunnskap rundt felling og vedlikehold av sag, samtidig som det ga meg muligheten til å prate med mennesker som hadde lang erfaring i industrien.

Det er enorm verdifullt å kunne lære under ordnede forhold, med en person til stede som faktisk kan faget. Ikke bare gir det en trygghetsfølelse som gjør at du kan fokusere på å lære det du skal lære, men du har også en person til stede som kan påpeke de feilene du gjør – slik at du ikke tilegner deg dårlig arbeidsteknikk fra starten. Du er på ingen måte utlært etter et sånt kurs, men du kan forhåpentligvis det fundamentale ordentlig. Og kanskje viktigst av alt; du har en forståelse av dine egne begrensinger både teknisk og kunnskapsmessig. Trefelling er tross alt farlig, dersom man forsøker seg på arbeid man ikke er kvalifisert for.

For min del endte hele denne prosessen opp med jobb i Norsk Trefelling, eller rettere sagt så startet resten av prosessen i det jeg fikk jobb i Norsk Trefelling. Det er med trearbeid som med alt annet; jo mer du vet – jo mer blir du klar over alt du ikke kan. Jeg hadde ingen illusjoner rundt egen kunnskap, men hvor enormt mye det er å kunne tror jeg ingen kan se for seg uten å jobbe med det profesjonelt. Trearbeid er også et fagfelt du må praktisk utføre for å tilegne deg alt det er å kunne – det holder ikke med teoretisk kunnskap, og det er en prosess som tar årevis.

Alle kan få et tre til å falle i bakken, tyngdekraften sørger for det – uavhengig av hvor dårlig du er med motorsagen. Men å gjøre dette trygt, vurdere om det bør gjøres i det hele tatt eller kun beskjæres, vurdere om treet er sykt, vurdere hvordan treet lener, vite hvordan de forskjellige artene oppfører seg, hvordan beskjære et tre ordentlig (igjen noe som er artsavhengig) – dette er spørsmål som krever kunnskap. I alt dette er det nok flere folk som føler seg kompetente enn det faktisk finnes kompetente folk.

Jeg hevder ikke at man aldri skal felle eller beskjære trær selv. Poenget er snarere at når det gjelder trearbeid burde man legge egoet helt til side, fordi konsekvensene kan være såpass store dersom man gjør noe feil. Og dersom man bryr man seg om og liker trær burde man også sørge for at arbeidet utføres på en måte som er til treets beste.

For min del er dette noe jeg prøver å gjøre hver dag; legge egoet til side, ikke fokusere på hvor mye eller lite jeg kan, men heller sette pris på læringsprosessen – og ikke tro at jeg noen gang blir utlært. Hadde jeg ikke klart å tenke på denne måten tror jeg jeg hadde gitt opp, så mye er det å lære: Alt av det teoretiske rundt trearbeid, det praktiske rundt det å klatre trær, sikkerhet og vedlikehold av klatreutstyr, hvordan betjene og vedlikeholde stubbefresen og flishuggeren, riktig og effektiv arbeidsteknikk, forskjellige knuter til forskjellige bruk og en hel del små biter med kunnskap som gjør arbeidshverdagen lettere og bedre – alt dette er kunnskap som kun kommer gjennom erfaring.

Jeg har vært heldig. Jeg har endt opp i et firma hvor jeg har muligheten til å gjøre alle de tingene jeg trodde trearbeid var – og en hel del til. Jeg begynte ikke med trearbeid for å operere stubbefresen, stubbefres var ikke en gang på radaren min. Jeg trodde heller ikke at jeg skulle like beskjæring. Beskjæring var noe jeg ble tvunget til å gjøre i hagen til mor og far da jeg var yngre – det var en plikt, ikke noe å like ved det. Jeg trodde heller ikke at jeg skulle sitte foran PC’en å skrive artikler til internettsiden vår.

Det jeg har erfart, og som har overrasket meg positivt, er at jeg liker alle disse tingene. Jeg liker å operere stubbefresen, jeg liker å mate kvist i flishuggeren, jeg liker å felle trær, jeg liker å klatre i trær, jeg liker å vedlikeholde utstyret vi jobber med – og i skrivende stund regner det, så innekontor og artikkelskriving er helt greit. Jeg liker alle disse tingene fordi det byr på variasjon. Misforstå meg rett: ingen vil mate flishuggeren to uker i strekk, og ikke alle arbeidsoppgaver er like morsomme. Men det som er gøy ved denne jobben er utrolig gøy, og det som ikke er så gøy er ikke så ille. Og jo mer man lærer, jo mer setter man pris på de tingene man gjør. Noe av det jeg liker best nå er beskjæring (14 år gamle meg ville aldri ha trodd det var sant), men det er det. Jeg liker at dette er en jobb hvor du fokuserer på det du driver med der og da, alt annet faller fra. Jeg liker at jeg kommer hjem sliten i kroppen og ikke i hodet. Jeg liker hvor godt det føles å komme inn etter 8 timer i kaldt regn og hvor deilig det er å være ute i 8 timer når solen skinner.

Om du skulle være like heldig som meg å finne noe du har lyst til å gjøre, selv om du gjør noe helt annet akkurat nå – ta sjansen! Du kommer ikke til å angre på å prøve, og det behøver ikke være for alltid.

Alt for ofte tror jeg man kan føle seg fanget av overdrevne økonomiske hensyn, egne og andres forventninger og uviktige målsetninger. 

Men hva vet jeg?

En ting vet jeg helt sikkert: trenger du hjelp med trærne dine kan du gjøre verre ting enn å kontakte oss i Norsk Trefelling.

En glad gutt som kanskje blir en trefeller i fremtiden (ikke tekstforfatters sønn).